W zimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający.Mało pracy a efekt jest znakomity!
1 godz. 40 min
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
100 g suszonych pomidorów w zalewie
80 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku
przyprawa gajowego do smaku
płatki chili
2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia
Ogniste kieszonki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
2.Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego, posypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze