Ogniste golonki

0 (0 ocen)

Pyszna ,ostra,rozpływająca sie w ustach goloneczka mmm :)

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe ok. 350g każda
    olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
    1/3 szklanki wina półwytrwnego/czerwonego
    4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    Przyprawy wg.uznania:
    Sól morska,płatki chili,przyprawa do gyrosa,papryka słodka w proszku,świeże igiełki(listki) rozmarynu,olej

Ogniste golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy i osuszamy.W każdej ostrym nożem robimy nacięcia w skórze (jak najwięcej/odstawiamy
  • 2. Do naczynia dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wyżej wymienione przyprawy i olej (ja dałam sporo płatków chili).Całość mieszamy na jednolitą papkę
  • 3. Następnie tym smarowidłem nacieramy porządnie golonki ,wkładamy do misy,przykrywamy i zostawiamy najlepiej na całą noc.
  • etapy przygotowania 4. Na drugi dzień wyjmujemy golonki i przekładamy do wysmarowanego naczynia olejem.Wlewamy wino dodajemy jeszcze dwie gałązki rozmarynu przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości (u mnie wystarczyło 2h) W trakcie pieczenia od czasu do czasu wyjąć,obrócić i podlać sosem jaki się wytworzył.Jak mięso będzie już na tyle miękkie odkrywamy,zapiekamy i możemy podawać z ulubionymi dodatkami . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy