Pikantna sałatka z pieczarkami marynowanymi

4.88 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka sałatka dla wielbicieli pikantnych smaków.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka fasoli czerwonej 400 g - po odsączeniu 255 g

    1 puszka ciecierzycy 420 g - po odsączeniu 240 g

    1 słoik pieczarek marynowanych 280 g - po odsączeniu 190 g

    1 słoik mini ogórków konserwowych chili 350 g - po odsączeniu 190 g

    1 słoik kaparów 95 g - po odsączeniu 60 g

    100 g sera żółtego

    2-3 cebule dymki

    sos:

    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól do smaku

    opcjonalnie:

    natka pietruszki do dekoracji
    papryczki chili do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pikantna sałatka z pieczarkami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapary odsączamy z zalewy. Fasolę i ciecierzycę również odsączamy z zalewy, dodatkowo płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, zostawiamy do odsączenia.
    Pieczarki kroimy w ćwiartki, ogórki w plasterki, cebulkę dymkę drobno siekamy.
    Ser żółty ścieramy na tarle o drobnych oczkach.
    Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy musztardę, śmietanę, majonez i jogurt. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

    Smacznego:)

Porady

* Sałatkę możemy przygotować również w wersji łagodnej, wystarczy ogórki chili zamienić na zwykłe ogórki konserwowe, ostrą musztardę zamienić na musztardę miodową. * Sos możemy zrobić na bazie majonezu i jogurtu lub majonezu i śmietany w proporcji 1:1. * Cebulę dymkę możemy zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki. * Polecam użyć kapary małe - bez ogonków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z marynowanymi pieczarkami

To może cię zainteresować