Odwrócone ciasto z truskawkami (upside down)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto robimy w odwrotny sposób niż zazwyczaj. Owoce idą na dno tortownicy, a ciasto na wierzch.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka, duże
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA SPÓD TRUSKAWKOWY:

    250 g truskawek, świeżych
    3 łyżki roztopionego masła lub margaryny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odwrócone ciasto z truskawkami (upside down) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Masło razem z cukrami miksujemy na tzw. puch przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy w trzech partiach suche składniki, naprzemiennie z mlekiem. Kończymy na dodaniu suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia.
    Roztopione masło mieszamy z cukrami. Truskawki kroimy w plasterki. Masło wykładamy na spód tortownicy, układamy plasterki truskawek i zalewamy surowym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min, do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w formie, po tym czasie ciasto podajemy wierzchem do dołu.

Porady

http://ilovebake.pl/2015/04/24/odwrocone-ciasto-z-truskawkami-upside-down-najprostsze-przepis/ - link do przepisu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować