Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Cias
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
SKłADNIKI NA WIERZCH CIASTA::
- laska wanilii: 1 sztuka
- pomarańcza: 1 sztuka
- masło: 4 łyżki
- cukier: 160 gramów
- płynna glukoza (opcjonalnie): 1 łyżka
SKłADNIKI NA CIASTO::
- sok z pomarańczy: 0.5 szklanki
- olej: 0.5 szklanki
- mąka: 190 gramów
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- miąższ z laski wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej): 1 sztuka
- duże jaja: 3 sztuki
- skórka z pomarańczy (świeżo otarta): 1 łyżka
- cukier: 0.5 szklanki
Odwrócone ciasto z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wierzch ciasta: Do rondla przełóż masło, cukier i glukozę. Gotuj na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj, ale tylko do rozpuszczenia się składników. Gotuj, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherzyki powietrza.
2.Przelej karmel do natłuszczonej 25 cm formy* (najlepiej bez odczepianego spodu).
3.Pokrój pomarańczę na bardzo cienkie i jednakowe plastry (najlepiej, żeby były bez skórki. Swoje ciasto zrobiłam ze skórkami i wierzch był trochę cierpki).
4.Ułóż wanilię i pomarańcze na karmelu - uważaj, żeby nie dotknąć go palcami, bo bardzo się oparzysz!
5.* jeżeli masz tylko formy z odczepianym dnem - obłóż formę folią aluminiową - inaczej karmel może z takich naczyń wypłynąć i zabrudzić piekarnik.
6.Ciasto: Ubij pianę z białek i cukru.
7.Stopniowo dodawaj do białek żółtka i miksuj na dużych obrotach przez około 5 minut.
8.Zmniejsz obroty na małe/średnie i na zmianę dodawaj mąkę, olej i sok.
9.Na końcu dodaj esencję waniliową bądź ziarenka wanilii.
10.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut (po 35 minutach moje ciasto było dość mocno zarumienione, ale surowe. Przykryłam wierzch folią aluminiową i piekłam jeszcze około 10 minut).
11.Czas na najtrudniejszą część: Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
12.Przygotuj paterę albo talerz (ważne, żeby naczynie było większe od średnicy ciasta - z ciasta może wypłynąć karmel). Połóż paterę do góry dnem na formę. Trzymając jednocześnie paterę i tortownicę, jednym szybkim ruchem obróć formę do góry dnem. Aby mieć pewność, że całe ciasto odeszło od dna, można kilka razy uderzyć w blaszkę. Ostrożnie podnieś tortownicę.
Komentarze