Odwrócone ciasto z pomarańczami

  • wyświetlono: 3279 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Cias

PrzepisyAleksandry
  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

SKłADNIKI NA WIERZCH CIASTA::
- laska wanilii: 1 sztuka
- pomarańcza: 1 sztuka
- masło: 4 łyżki
- cukier: 160 gramów
- płynna glukoza (opcjonalnie): 1 łyżka
SKłADNIKI NA CIASTO::
- sok z pomarańczy: 0.5 szklanki
- olej: 0.5 szklanki
- mąka: 190 gramów
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- miąższ z laski wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej): 1 sztuka
- duże jaja: 3 sztuki
- skórka z pomarańczy (świeżo otarta): 1 łyżka
- cukier: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Odwrócone ciasto z pomarańczami

  • 1. Wierzch ciasta: Do rondla przełóż masło, cukier i glukozę. Gotuj na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj, ale tylko do rozpuszczenia się składników. Gotuj, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Przelej karmel do natłuszczonej 25 cm formy* (najlepiej bez odczepianego spodu).
  • 3. Pokrój pomarańczę na bardzo cienkie i jednakowe plastry (najlepiej, żeby były bez skórki. Swoje ciasto zrobiłam ze skórkami i wierzch był trochę cierpki).
  • 4. Ułóż wanilię i pomarańcze na karmelu - uważaj, żeby nie dotknąć go palcami, bo bardzo się oparzysz!
  • 5. * jeżeli masz tylko formy z odczepianym dnem - obłóż formę folią aluminiową - inaczej karmel może z takich naczyń wypłynąć i zabrudzić piekarnik.
  • 6. Ciasto: Ubij pianę z białek i cukru.
  • 7. Stopniowo dodawaj do białek żółtka i miksuj na dużych obrotach przez około 5 minut.
  • 8. Zmniejsz obroty na małe/średnie i na zmianę dodawaj mąkę, olej i sok.
  • 9. Na końcu dodaj esencję waniliową bądź ziarenka wanilii.
  • 10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut (po 35 minutach moje ciasto było dość mocno zarumienione, ale surowe. Przykryłam wierzch folią aluminiową i piekłam jeszcze około 10 minut).
  • 11. Czas na najtrudniejszą część: Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
  • 12. Przygotuj paterę albo talerz (ważne, żeby naczynie było większe od średnicy ciasta - z ciasta może wypłynąć karmel). Połóż paterę do góry dnem na formę. Trzymając jednocześnie paterę i tortownicę, jednym szybkim ruchem obróć formę do góry dnem. Aby mieć pewność, że całe ciasto odeszło od dna, można kilka razy uderzyć w blaszkę. Ostrożnie podnieś tortownicę.
  • 13. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimapomarańczaWigiliaWielkanocboże narodzeniejesieńsok z pomarańczykolacja we dwojeimprezyskórka z pomarańczypotrawy_wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto jogurtowe z wiśniami

Dodane przez: bietka

Odwrócone ciasto jogurtowe z wiśniami

Ciasto bardzo proste w wykonaniu,...

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

Dodane przez: Ewa Mróz

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

Rabarbar - a dokładniej rzewień,...

Odwrócone ciasto z plastrami cytryny i truskawkami

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Odwrócone ciasto z plasterkami cytryny i...

Sezon na truskawki w pełni się...

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Anyzkowo

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

dodaj ulubione owoce

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Nowa odwrócona wersja ciasta z...

Odwrócone ciasto pomarańczowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Odwrócone ciasto pomarańczowe.

Pomarańczowe,wilgotne ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE