Odwrócone ciasto z pomarańczami

4.5 (152 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Cias

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA WIERZCH CIASTA::
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - masło: 4 łyżki
    - cukier: 160 gramów
    - płynna glukoza (opcjonalnie): 1 łyżka
    SKłADNIKI NA CIASTO::
    - sok z pomarańczy: 0.5 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka: 190 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - miąższ z laski wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej): 1 sztuka
    - duże jaja: 3 sztuki
    - skórka z pomarańczy (świeżo otarta): 1 łyżka
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Odwrócone ciasto z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wierzch ciasta: Do rondla przełóż masło, cukier i glukozę. Gotuj na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj, ale tylko do rozpuszczenia się składników. Gotuj, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Przelej karmel do natłuszczonej 25 cm formy* (najlepiej bez odczepianego spodu).
  • 3. Pokrój pomarańczę na bardzo cienkie i jednakowe plastry (najlepiej, żeby były bez skórki. Swoje ciasto zrobiłam ze skórkami i wierzch był trochę cierpki).
  • 4. Ułóż wanilię i pomarańcze na karmelu - uważaj, żeby nie dotknąć go palcami, bo bardzo się oparzysz!
  • 5. * jeżeli masz tylko formy z odczepianym dnem - obłóż formę folią aluminiową - inaczej karmel może z takich naczyń wypłynąć i zabrudzić piekarnik.
  • 6. Ciasto: Ubij pianę z białek i cukru.
  • 7. Stopniowo dodawaj do białek żółtka i miksuj na dużych obrotach przez około 5 minut.
  • 8. Zmniejsz obroty na małe/średnie i na zmianę dodawaj mąkę, olej i sok.
  • 9. Na końcu dodaj esencję waniliową bądź ziarenka wanilii.
  • 10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut (po 35 minutach moje ciasto było dość mocno zarumienione, ale surowe. Przykryłam wierzch folią aluminiową i piekłam jeszcze około 10 minut).
  • 11. Czas na najtrudniejszą część: Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
  • 12. Przygotuj paterę albo talerz (ważne, żeby naczynie było większe od średnicy ciasta - z ciasta może wypłynąć karmel). Połóż paterę do góry dnem na formę. Trzymając jednocześnie paterę i tortownicę, jednym szybkim ruchem obróć formę do góry dnem. Aby mieć pewność, że całe ciasto odeszło od dna, można kilka razy uderzyć w blaszkę. Ostrożnie podnieś tortownicę.
  • 13. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Skórka pomarańczowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować