ODWRÓCONE CIASTO Z NEKTARYNKAMI

5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne ciasto z sezonowymi owocami, najlepiej smakuje z filiżanką dobrej kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe nektarynki
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)
    5 jajek
    1/3 szklanki mleka
    1 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy "Inki"
    1 łyżka brązowego cukru
    1/4 łyżeczki cynamonu

    tłuszcz do formy - u mnie masło

    Forma: tortownica
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Odwrócone ciasto z nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Na dno tortownicy równomiernie posypać cukier brązowy i cynamon. Nektarynki pokroić w ósemki i ułożyć na tortownicy.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasta wyłożyć na nektarynki.
  • 3. Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować