Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, która nadała delikatnego posmaku orzechowego. Pomimo tego dodatku ciasto nie jest ciężkie, ale miękkie, wilgotne i smaczne. Na wierzchu gruszki w sosie karmelowym.

Składniki:

  • GRUSZKI:

    50g masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    500g twardych gruszek

    CIASTO:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki kwaśniej śmietany
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier ze śmietanką po czym dodać masło. Gotować ok 5min, aż zacznie robić się karmel. Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć, aż będą miękkie, a karmel będzie gęstnieć.
  • image-14rq1c9 2. Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21x30, ale można dać nieco większą.
  • 3. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez około 60min. Przestudzone ciasto, wyjąć ostrożnie z formy odwracając do góry dnem, aby gruszki były na wierzchu. Wyrównać wierzch nożem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować