Odwrócone ciasto z ananasem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto, polecam

  • 15 min

Składniki:


  • ananas z puszki kilka plastrów (w zależności od wielkości tortownicy),
    margaryna "Palma z murzynkiem" 80g,
    cukier 50g,
    mąka 100g,
    soda ¼ łyżeczki,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    sok z puszki ananasa 5 łyżek,
    2 jajka,
    kandyzowane wiśnie 100g

Odwrócone ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odwrócone ciasto z ananasem 1. Ciasto dobrze jest zrobić w mniejszej tortownicy, ja użyłam tej o średnicy 23 cm. Dno tortownicy smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Następnie wykładamy plastry ananasa, a w wolne miejsca wkładamy wiśnie.
  • Odwrócone ciasto z ananasem 2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy ze sobą.
  • Odwrócone ciasto z ananasem 3. Następnie dodajemy miękką margarynę oraz jajka i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Odwrócone ciasto z ananasem 4. Ciasto wkładamy na około pół godziny do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu czekamy chwilkę i odpinamy obręcz tortownicy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy