ananas z puszki kilka plastrów (w zależności od wielkości tortownicy),
margaryna "Palma z murzynkiem" 80g,
cukier 50g,
mąka 100g,
soda ¼ łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sok z puszki ananasa 5 łyżek,
2 jajka,
kandyzowane wiśnie 100g
Odwrócone ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto dobrze jest zrobić w mniejszej tortownicy, ja użyłam tej o średnicy 23 cm. Dno tortownicy smarujemy masłem i oprószamy cukrem. Następnie wykładamy plastry ananasa, a w wolne miejsca wkładamy wiśnie.
2.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy ze sobą.
3.Następnie dodajemy miękką margarynę oraz jajka i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.Ciasto wkładamy na około pół godziny do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu czekamy chwilkę i odpinamy obręcz tortownicy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotowe.
Komentarze