Odwrócone ciasto rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast.To zawsze się udaje,jest niezwykle puszyste i pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    około pół kilo rabarbaru

    dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania

Odwrócone ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  • 2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia,następnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na dnie układamy przygotowany rabarbar.
  • 3. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i cukier waniliowy,ubijamy na puszysta masę.Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,dokładnie mieszamy.
  • 4. Przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy.
  • 5. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • 6. Ciasto studzimy i wyjmujemy tak,żeby rabarbar był u góry.
  • 7. Oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy