Widok soczystych ananasów, zatopionych w karmelu i miękkim, czekoladowym cieście, wyłaniający się z mrocznej fotografii, przez dłuższy czas był tak wyraźny i tak kuszący, że prawie czułam ten zapach!
Odwrócone ciasto czekoladowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.
Przygotuj foremkę – wysmaruj jej wnętrze odrobiną masła, ewentualnie zabezpiecz od zewnątrz folią aluminiową.
Ananasa obierz, pokrój na plastry i wytnij środkową, twardą część.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, podgrzewaj zwykły cukier, aż powstanie złoty karmel. Przełóż go od razu na dno formemki, a następnie na górze ułóż plastry ananasa.
W misce wymieszaj mikserem jaja z brązowym cukrem. Następnie dodaj masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na gładką masę. Na koniec wymieszaj z roztopioną czekoladą.
Przełóż masę do foremki i piecz około 45 minut – do suchego patyczka.
Wyjmij z pieca, odczekaj 10 minut, a następnie ostrożnie odwróć ciasto i przełóż na talerz. Podawaj na ciepło, lub po wystudzeniu.Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze