Odwrócone ciasto czekoladowe z ananasem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Widok soczystych ananasów, zatopionych w karmelu i miękkim, czekoladowym cieście, wyłaniający się z mrocznej fotografii, przez dłuższy czas był tak wyraźny i tak kuszący, że prawie czułam ten zapach!

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ananas Victoria,
    150g brązowego cukru,
    100g zwykłego cukru,
    150g mąki,
    150g miękkiego masła,
    100g ciemnej czekolady do wypieków,
    3 jaja,
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwrócone ciasto czekoladowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ananas 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.

    Przygotuj foremkę – wysmaruj jej wnętrze odrobiną masła, ewentualnie zabezpiecz od zewnątrz folią aluminiową.

    Ananasa obierz, pokrój na plastry i wytnij środkową, twardą część.

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

    W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, podgrzewaj zwykły cukier, aż powstanie złoty karmel. Przełóż go od razu na dno formemki, a następnie na górze ułóż plastry ananasa.

    W misce wymieszaj mikserem jaja z brązowym cukrem. Następnie dodaj masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na gładką masę. Na koniec wymieszaj z roztopioną czekoladą.

    Przełóż masę do foremki i piecz około 45 minut – do suchego patyczka.

    Wyjmij z pieca, odczekaj 10 minut, a następnie ostrożnie odwróć ciasto i przełóż na talerz. Podawaj na ciepło, lub po wystudzeniu.Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować