Odwrócone ciasto cytrynowe ze śliwkami

4.5 (176 ocen)

  • Łatwy

Pierwsze ciasto ze śliwkami, które w 100% odpowiada mojemu podniebieniu. Mięciutkie, wilgotne z nutą cytryny i węgierkami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier: 1 szklanka
    - skorka z cytryny: 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - mleko: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - masło rozrtopione: 100 gramów
    - olej: 0.75 szklanki
    - śliwki (np.węgierki): 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Odwrócone ciasto cytrynowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekrawamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy jeszcze na pół.
    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
    Cukier łączymy ze skórką startą z dwóch cytryn i dłońmi mieszamy, aż stanie się lekko wilgotny. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 3 łyżki mleka i mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia. Następnie masę łączymy z sokiem z cytryny i jeszcze ciepłym, roztopionym masłem oraz olejem. Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy pokrojone śliwki i zalewamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta kładziemy na wierzch tortownicy stolnicę i szybko przewracamy ciasto, aby dno tortownicy było na górze. Lekko wyciągamy formę. Po około. 15 min. powoli możemy zerwać papier do pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Olej Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować