Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto, z dużymi kawałkami świeżego ananasa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały ananas
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 budynie waniliowe z cukrem
    160 gram cukru
    120 gram masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    masło do posmarowania formy

Odwrócone ciasto budyniowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.

    W rondelku rozpuszczamy 20 gram masła, dodajemy 40 gram cukru i mieszamy, a następnie smarujemy powstałą masą dno tortownicy. Ananasa obieramy, kroimy w sporą kostkę i również układamy na dnie.

    Do sporej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, resztę cukru, proszek do pieczenia i budynie. Mieszamy łyżką.

    Do mniejszej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy trzepaczką lub widelcem.

    Wlewamy składniki mokre do suchych, mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Gdy ciasto trochę przestygnie, odwracamy je przy użyciu talerza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy