Odwracany sernik

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Całkiem inny sernik. Z małą ilością sera, dużą ilością jajek (w końcu nadchodzą "jajeczne" święta ;) ). Pieczony w kąpieli wodnej. Inny też jest sposób studzenia, tutaj odwraca się go jeszcze gorący, razem z formą, na kratkę. Zapobiega to opadnięciu sernika. Na wierzchu tworzy się dekoracyjna kratka

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 białek
    140 g cukru
    250 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    50 g miękkiego masła
    6 żółtek
    100 ml mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    60 g mąki pszennej
    20 g mąki kukurydzianej
    1/4 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    dekoracja:
    1/2 tabliczki białej czekolady
    dowolna posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Jajko

Odwracany sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    Do osobnej miski wyłożyć ser, miękkie masło i żółtka, krótko zmiksować. Dodać mleko, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wyłożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 21 cm (nie smarować boków!), wyrównać. Wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Wyjąć z wody, odwrócić wraz z formą na gęstą kratkę. Zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ponownie odwrócić, odciąć boki, wyłożyć na paterę.
  • 2. Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać boki sernika, posypać dowolną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować