Odwracana szyfonowa babka

4.84 (162 ocen)

  • 60 min

Niezwykła babka i w wykonaniu i w smaku :) Pieczona na proszku do pieczenia a wygląda jakby była na drożdżach. Długo wilgotna, sprężysta, po lekkim naciśnięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Zaraz po upieczeniu przewraca się ją "do góry nogami" i tak zostawia do zupełnego ostudzenia. Pyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na małą babkę z kominkiem:
    3 białka
    40 g cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml mleka
    2 łyżki oleju
    3 żółtka
    40 g cukru
    1/4 łyżeczki sody
    70 g mąki krupczatki
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.84 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Odwracana szyfonowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
    Do osobnej miski wlać mleko, olej, dodać żółtka, cukier, sodę i sól, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy z kominkiem o średnicy 16 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 10 minut, przykręcić do 160C, piec jeszcze 40 minut. Gorącą babkę odwrócić na kratce w piekarniku "do góry nogami", zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy, wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować