Odświętna kaczuszka

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna kaczka idealna na świąteczny stół.

Składniki:


  • 1 kaczka około 2 kg
    4 duże jabłka
    1 pomarańcz
    1/2 szklanki soku pomarańczowego
    5 dag suszonej żurawiny
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    dodatkowo:
    sól u mnie 2 łyżeczki soli peklowej
    pieprz
    majeranek

Odświętna kaczuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odświętna kaczuszka 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem. 2 jabłka pokroić na ćwiartki i wymieszać z cząstkami pomarańczy do owoców dodać tymianek i majeranek tak przygotowanymi owocami napełnić brzuszek kaczki i spiąć go wykałaczkami, nadzianą kaczkę ułożyć w brytfance i po wierzchu posypać sporą ilością majeranku.
  • odświętna kaczuszka 2. Brytfankę odstawić do lodówki na minimum 12 godzin po tym czasie kaczkę piec 1 godzinę w temp. 200st pod przykryciem po tym czasie odkryć brytfankę dolać sok pomarańczowy posypać żurawiną i z boku ułożyć pokrojone w cząstki pozostałe 2 jabłka, kaczkę piec kolejna godzinę w 180 st od czasu do czasu polewając ją po wierzchu wytworzonym płynem.
  • 3. Moja kaczka była podana z kopytkami i czerwoną kapustką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy