Odrywany sandwich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Proszek wymieszać ze śmietaną.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zioła i rozpuszczone drożdże i proszek. Wyrabiać ciasto i partiami dodać rozpuszczone masło.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości jednego centymetra.
4.Złożyć na trzy.
5.I jeszcze raz na pół. Zostawić na 20 minut. Po tym czasie czynność wałkowania i składania powtórzyć.
6.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 32 cm. Przeciąć na 10 części o wymiarach 8 x 16 cm każda.
7.Na brzegu prostokąta położyć kiełbasę ( u mnie baleron).
8.Wędlinę przykryć plastrami sera.
9.Ser przykryć resztą ciasta.
10.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane kanapki na stojąco. Po bokach można włożyć złożone kartki papieru, które w miarę wyrastania trzeba usunąć. Ciasto w formie powinno rosnąć około godziny.
11.Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte kanapki. Posypać czarnuszką, sezamem lub zostawić bez posypki.Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło.
Komentarze