Odrywany sandwich

0 (0 ocen)

Pyszna odrywana kanapka na ciepło. Można podać z ulubionym sosem, sałatą lub ketchupem.

Składniki:

  • 350 g mąki
    140 ml mleka
    10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g masła
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    10 plastrów żółtego sera 8 x 8 cm
    10 plasterków kiełbasy 7.5 cm średnica
    żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania
    czarnuszka do posypania

    Forma: 10 / 23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki

Odrywany sandwich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże i proszek 1. Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Proszek wymieszać ze śmietaną.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zioła i rozpuszczone drożdże i proszek. Wyrabiać ciasto i partiami dodać rozpuszczone masło.
  • Wałkowanie 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości jednego centymetra.
  • Składanie 4. Złożyć na trzy.
  • Składanie 5. I jeszcze raz na pół. Zostawić na 20 minut. Po tym czasie czynność wałkowania i składania powtórzyć.
  • Przecinanie 6. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 32 cm. Przeciąć na 10 części o wymiarach 8 x 16 cm każda.
  • Z wędliną 7. Na brzegu prostokąta położyć kiełbasę ( u mnie baleron).
  • Z serem 8. Wędlinę przykryć plastrami sera.
  • Składanie 9. Ser przykryć resztą ciasta.
  • W formie 10. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane kanapki na stojąco. Po bokach można włożyć złożone kartki papieru, które w miarę wyrastania trzeba usunąć. Ciasto w formie powinno rosnąć około godziny.
  • Posmarowane jajkiem 11. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte kanapki. Posypać czarnuszką, sezamem lub zostawić bez posypki.Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować