Odrywany chlebek z ziołami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy z mocno wyczuwalnym ziołowym aromatem, aromatycznym czosnkiem i pyszną klasyczną śniadaniową. Idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki, polecany na królewskie śniadania.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chleb:
    100g mąki kukurydzianej
    400g mąki pszenne
    25g świeżych drożdży
    85g masła
    2 jajka
    250ml mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz ziołowy:
    80g masła
    1/2 pęczka natki z pietruszki
    1/2 pęczka bazylii
    3 ząbki czosnek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb:
    Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jajka, masło, mąki, cukier i sól. Ciasto zagnieść do jednolitej, miękkiej, sprężystej konsystencji, przełożyć do miski oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Farsz ziołowy:
    Natkę z pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić, dodać zioła, czosnek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25cm x 40cm, a następnie pociąć na paski szerokości 9cm. Każdy z prostokątów posmarować ziołowym farszem i ułożyć jeden na drugim. Tak przygotowane paski pokroić w kostkę o długości 10cm i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować