ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

  • wyświetlono: 189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE:

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

+ dżem wiśniowy ( u mnie domowy ! )

Sposób przygotowania przepisu:

ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy .

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, formujemy drożdżówki, odstawiamy na ok.20 minut.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i pieczmy ok. 8-10 minut w 200C.

    CAŁOŚĆ:

    Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach.

    Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.

    Odstawiamy na ok. 20 minut.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ).

Porady

Dżem wiśniowy możemy zastąpić inną ulubioną konfiturą, a nawet świeżymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

drożdżoweciasto drożdżoweWiśniebułkidrożdzówkidżemPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaki do odrywania

Dodane przez: Ola1984

Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do...

Pyszne, cynamonowe ślimaki do odrywania...

ciasto czekoladowe z dżemem wzbogacone wiśniami z syropu

Dodane przez: marta625

Ciasto czekoladowe z dżemem

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto...

Pierniki z dżemem truskawkowym

Dodane przez: kasiunia860

PIERNIKI Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Wilgotne pierniki z dżemem truskawkowym...

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dodane przez: gogusia

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dziś proponuję ciasto kruche z...

Murzynek z dżemem

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

MURZYNEK Z DŻEMEM

Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek...

CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE - PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity...