Odrywane bułeczki drożdżowe z chałwą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne na śniadanie, do pracy, szkoły. Łatwe wykonanie. Smakują wybornie z ciepłym mlekiem.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    2,5 szklanki mąki
    1/3 kostki masła + 1 łyżka
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki ciepłego mleka
    1 duże jajko
    20 dag chałwy waniliowej
    1 cukier waniliowy
    ¼ kostki świeżych drożdży
    Sól do smaku
    Cukier puder do posypania bułek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Odrywane bułeczki drożdżowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól do smaku, cukier, wymieszać składniki. Drożdże rozpuścić w mleku, w składnikach sypkich zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia rozczynu. Potem dodać jajko, cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Masło(1/3 kostki) rozpuścić, wlać do ciasta, wyrabiać ciasto tak długo by ciasto odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. 1 łyżkę masła stopić. Łyżką nabierać ciasto, formować placuszek, ułożyć na środku kostkę chałwy(wcześniej chałwę pokroić w kostkę), skleić bułkę, zanurzyć w maśle, ułożyć w formie. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Bułeczki układać w formie w małej odległości od siebie, gdyż bułeczki urosną i się skleją. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni 30 minut. Ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem.

Porady

1.świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować