Odrywane bułeczki drożdżowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól do smaku, cukier, wymieszać składniki. Drożdże rozpuścić w mleku, w składnikach sypkich zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia rozczynu. Potem dodać jajko, cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Masło(1/3 kostki) rozpuścić, wlać do ciasta, wyrabiać ciasto tak długo by ciasto odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. 1 łyżkę masła stopić. Łyżką nabierać ciasto, formować placuszek, ułożyć na środku kostkę chałwy(wcześniej chałwę pokroić w kostkę), skleić bułkę, zanurzyć w maśle, ułożyć w formie. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Bułeczki układać w formie w małej odległości od siebie, gdyż bułeczki urosną i się skleją. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni 30 minut. Ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem.
Porady
1.świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant.
Komentarze