Odpustowe

4.46 (159 ocen)

  • 3 godz.

Łaciaty biszkopt z kremem waniliowym i musem truskawkowym

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżeczka kakao
    Krem:
    opakowanie kremu waniliowego
    pół kostki masła
    300 ml zimnego mleka
    Mus:
    30 dag truskawek
    galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    200 ml wrzątku
    Dodatkowo:
    po 1/3 tabliczki białej i mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Odpustowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odpustowe 1. Biszkopt:
    jajka ubić z cukrem, przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Dwie łyżki ciasta odłożyć, wymieszać z kakao. Białe ciasto wylać na blaszkę 25x25cm. Z ciemnej masy wylać łyżeczką "łatki" na cieście. Biszkopt piec w 145*C przez 20-25min. Wystudzić, przekroić na pół.
  • 2. Krem:
    krem ubić z mlekiem. Osobno utrzeć miękkie masło. Połączyć krem z masłem. Podzielić na 3 części - dwie równe większe i jedną mniejszą.
  • 3. Mus:
    truskawki zmiksować. Żelatynę i galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, odstawić do tężenia. Tężejącą galaretkę połączyć z truskawkami.
  • Odpustwe 4. Biszkopt dowolnie nasączyć, wyłożyć część kremu, wyrównać, wylać mus, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą część kremu, przykryć biszkoptem - ten nasączyć, posmarować resztą kremu. Wierzch posypać startymi na tarce czekoladami. Schłodzić

Porady

Truskawki mogą być mrożone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować