Zupa ziemniaczana ale w troszkę innym wydaniu bo wzbogacona rzodkiewką oraz świeżym ogórkiem, na młodych ziemniaczkach. Brzmi ciekawie i ciekawie też smakuje.
Odmienna zupa ziemniaczana z rzodkiewką i świeżym ogórkiem na młodych ziemniaczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode ziemniaczki skrobiemy, myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Kolejno dodajemy do nich obraną, umytą i pokrojona w kostkę marchewkę, umyte i pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, oraz umyte ale nie obrane ogórki pokrojone w dużą kostkę lub pół talarki. Zalewamy bulionem i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy do miękkości. Następnie gdy warzywa zmiękną to doprawiamy do smaku przyprawami solą, pieprzem oraz lubczykiem. Śmietanę w szklance hartujemy odrobiną wywaru z zupy dokładnie mieszamy, po czym znów dolewamy i mieszamy a na koniec już przelewamy do garnka z zupą i całość razem mieszamy. Gotujemy 5 min. Na koniec wrzucamy posiekany koperek i gotowe. Nalewamy na talerz i dekorujemy jeszcze świeżym posiekanym koperkiem.
Komentarze