ODMIENNA ZUPA ZIEMNIACZANA z rzodkiewką i świeżym ogórkiem na młodych ziemniaczkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ziemniaczana ale w troszkę innym wydaniu bo wzbogacona rzodkiewką oraz świeżym ogórkiem, na młodych ziemniaczkach. Brzmi ciekawie i ciekawie też smakuje.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże młode ziemniaki lun 6 - 8 średnich
    1 średnia marchewka
    1 pęczek rzodkiewki
    2 świeże ogórki gruntowe
    sól
    pieprz
    lubczyk
    świeży koperek - garść
    ok. 1,5 l bulionu
    2 łyżki śmietany 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Odmienna zupa ziemniaczana z rzodkiewką i świeżym ogórkiem na młodych ziemniaczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode ziemniaczki skrobiemy, myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Kolejno dodajemy do nich obraną, umytą i pokrojona w kostkę marchewkę, umyte i pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, oraz umyte ale nie obrane ogórki pokrojone w dużą kostkę lub pół talarki. Zalewamy bulionem i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy do miękkości. Następnie gdy warzywa zmiękną to doprawiamy do smaku przyprawami solą, pieprzem oraz lubczykiem. Śmietanę w szklance hartujemy odrobiną wywaru z zupy dokładnie mieszamy, po czym znów dolewamy i mieszamy a na koniec już przelewamy do garnka z zupą i całość razem mieszamy. Gotujemy 5 min. Na koniec wrzucamy posiekany koperek i gotowe. Nalewamy na talerz i dekorujemy jeszcze świeżym posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ogórek Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować