Odchudzony pasztet z kurczaka

0 (0 ocen)

Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.

Składniki:

  • Składniki:
    1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
    2 jajka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 czerstwe bułki najlepiej graham
    500 ml mleka
    2 cebule
    4 łyżki masła
    1 łyżka majeranku
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz

Odchudzony pasztet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet drobiowy 1. Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry.
  • pasztet drobiowy 2. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz.
  • pasztet z kurczaka 3. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać np. z karmelizowaną cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy