Odchudzający kapuśniak z chilli

4.5 (190 ocen)

  • Dla 10 osób

O wiele smaczniejsza wersja popularnej 'diety kapuścianej'. ;)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
    400 g kapusty kiszonej
    2 średniej wielkości ziemniaki
    100 g kaszy orkiszowej
    2 marchewki
    1/2 białej rzepy
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 papryczki chilli
    200 g kiełbasy z piersi kurczaka
    2 litry bulionu
    4 łyżki jogurtu greckiego
    2 liście laurowe
    spora szczypta pieprzu
    dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    pęczek natki pietruszki
    sól morska - według uznania
    2 łyżeczki przyprawy do bigosu oraz potraw z kapusty Kamis
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Odchudzający kapuśniak z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dzielimy na cztery części i z jednej wycinamy głąb. Następnie szatkujemy na drobne paseczki i wrzucamy do garnka.
    Marchewkę oraz rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do garnka.

    Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną chilli, liście laurowe oraz 100 gram kaszy orkiszowej.

    Całość zalewamy bulionem i wstawiamy na średni płomień.

    Po godzinie, na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę wraz z cebulą. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, czosnek niedźwiedzi oraz cztery łyżki jogurtu greckiego. Po wymieszaniu dodajemy do gotującej się zupy.

    Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy i dodajemy do kapuśniaku.
    Gotujemy jeszcze przez trzydzieści minut.

    Pod koniec doprawiamy pieprzem, przyprawą do potraw z kapusty oraz w razie konieczności - solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować