Oczy Wenus

4.5 (151 ocen)

  • 1 min

Przepis na ciasto wenus zmodyfikowałam troszkę i wyszło to oto cudo;)

  • 1 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jaj
    -2 szkl. mąki tortowej
    -1,5 szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki wody
    -1 łyżka oliwy
    -1 łyżka octu

    KREM:
    -250 g mascarpone
    -2 galaretki cytrynowe
    -500 ml kremówki 30%
    -2 op. Śnieżki
    -3 łyżki cukru pudru

    WIERZCH:
    1 łyżka masła
    -150 g wiórek kokosowych
    -1 łyżka cukru

    DODATKOWO:
    -2 galaretki (u mnie poziomkowe)
    - 5 łyżek dżemu (u mnie truskawkowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oczy wenus 1. BISZKOPT:
    Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt w blaszce 24x42 cm. Wystudzony dzielimy na pół.

    2 galaretki (dodatkowe) rozrabiamy w 2 szkl. wrzątku i wlewamy do wąskiego i podłużnego naczynia. Odstawiamy do stężenia.

    KREM;
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy na sztywno ze Śnieżkami. Wystudzone i lekko tężejące galaretki cytrynowe łączymy z mascarpone i kremówką. Miksujemy na jednolitą masę.

    WIERZCH:
    Wiórki, cukier i masło podgrzewamy na patelni do zarumienienia wiórków.

    PRZEŁOŻENIE:
    biszkopt - krem - paski galaretki - biszkopt - krem - wiórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować