Ciasto Oczy Carycy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne ciasto na każdą okazję, szczególnie dla miłośników czekoladowo- kawowych smaków. ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne:

    6 białek
    1 szklanka i 2 łyżki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    Ciasto ciemne:

    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    Polewa:

    50 ml śmietany kremówki
    1 łyżka masła
    100 g nutelli

    Ponadto:

    2 galaretki niebieskie
    szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
    1 opakowanie biszkoptów
    masa karpatkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.

    Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

    Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Przygotować napar z kawy i likieru kawowego. Wystudzić.

    Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.

    Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.

    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.

    Tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.

    Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.

    Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem orzechowym.

    Krokant orzechowy: 2 łyżki masła, 100g posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich, 100g cukru. Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów.

    Odstawić na 2 godziny do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować