Ciasto Oczy Carycy

0 (0 ocen)

Bardzo efektowne i pyszne ciasto

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE :
    6 żółtek
    2 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szk oleju rzepakowego

    CIASTO JASNE :
    6 białek
    1,5 szk drobnego cukru do wypieków
    1 szk mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szk oleju rzepakowego

    MASA :
    750 ml mleka 3,2 %
    4 żółtka ( z jajek rozmiar L )
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru waniliowego ( domowego )
    400 g miękkiej margaryny do pieczenia

    POLEWA :
    1/3 kostki margaryny do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
    1/2 szk drobnego cukru

    DODATKOWO :
    2 galaretki truskawkowe
    750 ml gorącej przegotowanej wody
    okrągłe biszkopty
    1/3 szk syropu trzcinowego
    1 szk przegotowanej chłodnej wody
    czerwona posypka do ciast
    pudrowe motylki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CIEMNE :
    Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
    Następnie dodać olej i nadal mieszać na najwyższych obrotach.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
  • 2. CIASTO JASNE :
    Białka ubić, gdy są prawie ubite dodawać cukier i nadal miksować.
    Dodać ocet i porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną.
    Na koniec dodawać delikatnie olej aby masa nie opadła.
  • 3. Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć większej blaszki, bo u mnie ciasto ogólnie wyszło za wysokie ).
    Wyłożyć połowę masy ciemnej, połowę jasnej, znowu połowę ciemnej i jasnej.
    Przemieszać delikatnie widelcem ( ja za mocno wymieszałam i słabo widać jasne ciasto ).
    Piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.
    Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 4. MASA :
    2/3 mleka zagotować w garnku.
    W reszcie mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier waniliowy.
    Gdy mleko się gotuje wlać mieszankę do mleka i energicznie mieszając ugotować budyń.
    Zakryć go folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
    Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć a potem dodawać porcjami budyń i wymieszać gładką masę.
  • 5. DODATKI :
    Galaretki wsypać do gorącej przegotowanej wody, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
    Syrop trzcinowy wymieszać do rozpuszczenia w wodzie.
  • 6. POLEWA :
    W rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy doprowadzając tylko do wrzenia i od razu zdjąć z ognia i mieszać chwilę.
    Lekko przestudzić ale ma być jeszcze płynna.
  • 7. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek umieścić w blasze wyłożonej tym samym papierem co się piekło ciasto.
    Można lekko nasączyć mieszanka syropu trzcinowego z wodą.
    Na placek wyłożyć część masy, wyrównać powierzchnię i ułożyć na masie zostawiając odstępy namoczone w syropie trzcinowym biszkopty.
    Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę i wstawić ciasto do lodówki aby galaretka się ścięła.
    Gdy to nastąpi wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem, też można go nasączyć ( jeśli lubicie suche ciasta nasączanie placków można pominąć ).
    Na koniec ciasto polać polewą, posypać posypką i motylkami.
    Ciasto wstawić do lodówki aby związało.
    Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto na jakieś 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować