Oczy Carycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto pasuje na każdą okazję. Ciekawie wygląda i smakuje równie dobrze, naprawdę polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto jasne;
    - 6 białek
    - 1,5 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1/3 szkl. oleju
    Ciasto ciemne;
    - 6 żółtek
    - 2 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1/3 szkl. oleju
    Krem budyniowy;
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - budyń śmietankowy bez cukru
    - cukier waniliowy
    - 1 kostka miękkiego masła
    - 2 łyżki cukru
    Polewa;
    - 3-4 łyżki mleka
    - 3-4 łyżki kakao
    - 125 g masła lub margaryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo;
    - 200 ml mocnej kawy
    - paczka okrągłych biszkoptów mogą być delicje
    - orzechy włoskie
    - zielona galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne; białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę, ocet,olej, pomieszać delikatnie.
    Ciasto ciemne; żółtka i jajka ucierać z cukrem do białości. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Blaszkę o wymiarze 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie zmieszać obie masy widelcem lub wykałaczką tak aby uzyskać esy-floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 35. min
  • 3. Krem budyniowy; budyń ugotować w 1 i 3/4 szkl. mleka, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy. Gdy ostygnie dodawać go stopniowo do wcześniej utartego masła. Zaparzyć kawę, ostudzić, wcześniej można lekko ją posłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku.
  • 4. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Na jeden wyłożyć połowę kremu. Na kremie układać biszkopty nasączone kawą. Kłaść biszkopty w lekkim odstępie, następnie pomiędzy nimi wylać mocno tężejącą galaretkę. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim plackiem.
  • 5. Polewa; rozpuścić masło, dodać cukier puder, mleko oraz kakao. Dokładnie wymieszać, po chwili zdjąć z ognia i przestudzić. Polać całe ciasto a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    Smacznego!!!

Porady

Ciasto najlepiej przeciąć zwykłą nitką, wcześniej nacinając lekko nożem każdy bok ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować