1.Ciasto jasne; białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę, ocet,olej, pomieszać delikatnie.
Ciasto ciemne; żółtka i jajka ucierać z cukrem do białości. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
2.Blaszkę o wymiarze 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie zmieszać obie masy widelcem lub wykałaczką tak aby uzyskać esy-floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 35. min
3.Krem budyniowy; budyń ugotować w 1 i 3/4 szkl. mleka, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy. Gdy ostygnie dodawać go stopniowo do wcześniej utartego masła. Zaparzyć kawę, ostudzić, wcześniej można lekko ją posłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku.
4.Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Na jeden wyłożyć połowę kremu. Na kremie układać biszkopty nasączone kawą. Kłaść biszkopty w lekkim odstępie, następnie pomiędzy nimi wylać mocno tężejącą galaretkę. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim plackiem.
5.Polewa; rozpuścić masło, dodać cukier puder, mleko oraz kakao. Dokładnie wymieszać, po chwili zdjąć z ognia i przestudzić. Polać całe ciasto a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!!!
Porady
Ciasto najlepiej przeciąć zwykłą nitką, wcześniej nacinając lekko nożem każdy bok ciasta.
Komentarze