Oczy carycy

4.5 (176 ocen)

Przepis znalazłam u Arabeski i czaiłam się aby go zrobić dość długo :) ale jest i powiem wam że warto było :)

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    - 6 białek
    - 1 i 1/2 szkl.cukru
    - 1 szkl.mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1/3 szkl.oleju

    Ciasto ciemne:
    - 6 żółtek
    - 2 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 1/3 szkl.oleju

    Krem:
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - 4 czubate łyżki cukru
    - 1 kostka masła (250 g) (ja dałam Kasię)

    Poza tym:
    - okrągłe biszkopty (180 g)
    - 2 galaretki czerwone
    - ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie u mnie wyszła cała szklanka kawy)

    Polewa:
    - 1/3 kostki margaryny(ja dałam Kasię)
    - 1 łyżka wody
    - 1 czubata łyżka kakao
    - 4 łyżki cukru

    Na blachę (23 x 33 cm)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
    Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać, na blachę wyścieloną pergaminem, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

    Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń.
  • 3. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.
  • 4. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować