Niby ''oczy carycy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Ciasto dzielimy do dwóch misek. Do 1, dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżką kakao. Na blachę , z papierem(25x42) wylewamy na przemian, trochę jasnego, trochę ciemnego biszkoptu.Lekko przemieszamy widelcem,ale nie za dokładnie.
2.
Piec w 175* ok.30 min.
3.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
4.krem-Na mleku z cukrem,ugotować budyń i ostudzić. Od czasu do czasu,mieszając.Zmiksować miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Krem podzielić na pół.Jedną część wyłożyć na przekrojone ciasto.
5.Zaparzyć kawę i posłodzić.Maczać biszkopciki i układać na kremie.
6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.(tą czynność zrobić jeszcze przed gotowaniem budyniu.)
Tężejącą galaretkę poukładać między biszkopcikami.Schłodzić
7.Teraz rozsmarować resztę kremu.
8.Przykryć drugim plackiem.
9.Nad parą roztopić czekolady wraz z masłem i mlekiem.Zaraz rozsmarować na cieście.
Komentarze