NIBY ''OCZY CARYCY''

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Pięknie wyglądające ciasto i pyszne z nutą kawy.

  • 2 godz.

Składniki:


  • biszkopt:
    -12 jajek
    -1,5 szklanki cukru
    -2 szklanki mąki tortowej
    -2 łyżki octu
    -6 łyżek oleju
    -3 łyżeczki proszku do piecz.

    1 łyżka maki
    1 łyżka kakao

    krem budyniowy:
    -0,5 l.mleka
    -1 duży budyń(na 3/4 l.)tu czekoladowy
    -4 łyżki cukru
    -250 g. masła

    dodatkowo:
    - opakowanie okrągłych biszkopcików-tu kakaowych
    -1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
    -2 łyżki cukru

    -2 galaretki wiśniowe
    -2 szklanki gorącej wody

    polewa czekoladowa
    -1 gorzka czekolada
    -1/2 mlecznej czekolady
    -50 g. masła
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Kawy

Niby ''oczy carycy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1.
    Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Ciasto dzielimy do dwóch misek. Do 1, dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżką kakao. Na blachę , z papierem(25x42) wylewamy na przemian, trochę jasnego, trochę ciemnego biszkoptu.Lekko przemieszamy widelcem,ale nie za dokładnie.
  • biszkopt upieczony 2.
    Piec w 175* ok.30 min.
  • przekrojone ciasto 3.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
  • 1/2 kremu 4. krem-Na mleku z cukrem,ugotować budyń i ostudzić. Od czasu do czasu,mieszając.Zmiksować miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Krem podzielić na pół.Jedną część wyłożyć na przekrojone ciasto.
  • warstwa biszkopcików 5. Zaparzyć kawę i posłodzić.Maczać biszkopciki i układać na kremie.
  • warstwa galaretki 6. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.(tą czynność zrobić jeszcze przed gotowaniem budyniu.)
    Tężejącą galaretkę poukładać między biszkopcikami.Schłodzić
  • warstwa z resztą kremu 7. Teraz rozsmarować resztę kremu.
  • drugi biszkopt 8. Przykryć drugim plackiem.
  • polewa czekoladowa 9. Nad parą roztopić czekolady wraz z masłem i mlekiem.Zaraz rozsmarować na cieście.

Porady

Kakao powinno być ciemniejsze, albo dodać więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kawa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować