Ocet z czerwonej porzeczki

4.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z owoców czerwonej porzeczki.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry owoców czerwonej porzeczki
    kilka listków porzeczki

    Zalewa:
    1 litr wody
    30 g cukru
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodni - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku.

    Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować