Ocet jagodowy

  • wyświetlono: 1122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niezastąpiony dodatek do sałaty, pyszny aromatyczny domowy ocet jagodowy

slodkoipieprznie
  • 5min

Składniki

1szklanka jagód ( lub borówek amerykańskich)
1,5 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki octu 10%
2 łyżki cukru


Sposób przygotowania przepisu:

Ocet jagodowy

  • 1. Borówki ew jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową octu jabłkowego z dodatkiem octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.

Porady

W ten sam sposób możecie przygotować ocet malinowy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

ocet jabłkowy

Dodane przez: ewaeu

Ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy jest bardzo...

ogórki w occie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki w occie

Ogórki w occie używam do sałatek,...

Malinowy ocet

Dodane przez: Goszka

Malinowy ocet

Ocet malinowy to rarytas, którego...

Śliwki w occie

Dodane przez: ewaeu

Śliwki w occie marynowane

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni....

Śliwki w occie

Dodane przez: Świeca Urszula

Śliwki węgierki w occie

Śliwki w occie to doskonały dodatek...

ocet jabłkowy

Dodane przez: majkahsm

Ocet jabłkowy

Moja mama miała swego czasu tzw....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE