Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Makaron z krewetkami i pomidorkami,w kremowym sosie z nutką cytryny.

  • 20 min

Składniki:

  • na 1 porcję:
    90g makaronu occhi di lupo
    8 krewetek koktajlowych
    4 pomidorki koktajlowe
    garść rukoli
    sok i skórka z cytryny
    sól, pieprz cytrynowy
    150ml śmietany 30%
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy/oliwa
    parmezan

Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
    Gotujemy aż będzie al dente.

    Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
    Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
    Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
    i chwilę smażymy.
    Pomidorki przekrawamy na pół.
    1/3 rukoli drobno siekamy.
    Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
    skórkę z 1/2 cytryny, część rukoli i śmietanę.
    Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie kremowy.

    Makaron nakładamy na talerz,
    posypujemy resztą rukoli i parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy