Obwarzanki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masa cynamonowa: Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
4.Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masą cynamonową. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze