Obwarzanki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    200ml mleka,
    25g drożdży,
    3 łyżki cukru kryształu,
    1 jajko,
    400 g mąki,
    50g masła,
    szczypta soli,
    Masa cynamonowa
    50g masła,
    2,5 łyżki cukru trzcinowego,
    1 łyżka cynamonu.

Obwarzanki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masa cynamonowa: Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze porcje. Z ciasta formujemy około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączymy ze sobą na jednym z końców i razem zaplatamy. Końce zaplecionych wałeczków łączymy ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
  • 4. Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masą cynamonową. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy