Obwarzanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To znakomita przekąska do chrupania podczas czytania lub rozwiązywania krzyżówek.

Składniki:

  • ● 1/2 szkl. mleka
    ● ok. 1/2 kg mąki
    ● 4 dag drożdży
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1-2 jajka
    ● sól
    ● kminek, czarnuszka lub mak do posypania

Obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 1/2
    łyżeczki cukru i mieszamy
    z kilkoma łyżkami mleka i mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mieszamy z resztą mleka, mąką
    i jajkami. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy.
    Szklanką wykrawamy krążki,
    a w krążkach kieliszkiem dziurki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gotujemy kilka minut w posłodzonym
    resztą cukru wrzątku.
    Wyjmujemy i lekko osuszamy.
    Jeszcze wilgotne obtaczamy
    w czarnuszce, kminku lub maku.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze
    200 °C.

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy