Obwarzanki

0 (0 ocen)

  • Średni

Obwarzanki w Rosji są często podawane w towarzystwie herbaty

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - woda: 1 szklanka
    - drożdże: 3 dekagramy
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka

    - cukier: 1 łyżeczka
    - mak: 0.5 szklanki

Obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obwarzanki 1. Drożdże rozmieszać w wodzie, dodać do mąki razem z cukrem i solą Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około 30 min, pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie utoczyć wałeczki, które zwinąć w obwarzanki, przykryć i zostawić na kolejne 30 min.
  • obwarzanki 2. W garnku zagotować wodę z cukrem (1 łyżeczka cukru na litr wody) i do gotującej się wody włożyć obwarzanki, sparzyć około 2 min.
  • obwarzanki 3. Odsączyć z wody, posypać makiem i piec 15 min w temp 150-160st.

Komentarze

Podobne przepisy