OBŁĘDNIE WILGOTNY SERNIK Z ZIELONYM GROSZKIEM I MIĘTĄ BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z pewnością zadacie pytanie- ale jak smakuje taki sernik,czy nie czuć groszku? Odpowiadam,że groszek jest ledwie wyczuwalny. Powiedziałabym,że przy pierwszy kęsie czuć delikatny posmak groszku, ale przy kolejnym odnajdujemy nuty mięty i cytryny i te smaki dominują na naszych kubkach smakowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    30 g otrąb orkiszowych
    20 g otrąb pszennych
    5 g kakao
    5 g ksylitolu
    30 g jogurtu naturalnego 0%
    1 białko
    aromat rumowy-ewentualnie
    Masa serowa:
    200 g mrożonego groszku
    10 liści mięty - ja użyłam mrożonych liści
    330 g jogurtu naturalnego 0%
    2 jajka
    1 żółtko
    450 g sera białego chudego
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g ksylitolu
    sok z 1/2 cytryny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    4 kostki czekolady gorzkiej-17 g
    Gwiazdki cukrowe

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Obłędnie wilgotny sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vom6wh 1. Spód:
    Do miski wsypać oba rodzaje otrąb, dodać cukier brzozowy i kakao. Wymieszać. Dodać białko i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny i aromat ( chociaż jeśli nie lubicie można dodać inny lub wcale, ja dodałam). Po raz ostatni dokładnie wymieszać, aby masa lepiła się do siebie.
  • 2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cienką warstwą spód otrębowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 12-15 minut, aż spód będzie zrumieniony. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-10midl6 3. Masa serowa:
    Groszek rozmrozić wraz z 5 listkami mięty. Następnie przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby groszek był pokryty, ale nie więcej. Ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Przełożyć o dzbanka blendera i zmiksować. Dodać 50 g jogurtu i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.
  • image-048toxw 4. Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, cały pozostały jogurt ( około 280 g), cukier brzozowy, jajka, żółtko oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek. Dodać cały zmiksowany groszek i po raz kolejny zmiksować.
  • image-0y9eprd 5. Na koniec dodać pozostałe liście ( nie ma potrzeby ich rozmrażać), skórkę i sok z cytryny. Jeśli akurat zużyliście całą cytrynę można dodać 3-4 krople aromatu cytrynowego. Po raz ostatni zmiksować. Gotową masę serową przelać na zimny spód. Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
  • 6. Dekoracja:
    Kolejnego dnia czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej i udekorować sernik. Posypać cukrowymi gwiazdkami, chociaż nie jest to konieczne. Smacznego!

Porady

100 g to tylko 107 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować