Deser w pucharkach z kajmakiem

0 (0 ocen)

Deser, który robiłam na rodzinną uroczystość. Goście byli zachwyceni połączeniem smaków. Pięknie się prezentuje i smakuje pysznie. Trudno mu się oprzeć.

Składniki:

  • 400 g twardych herbatników,
    250 ml likieru czekoladowego
    400 g kajmaku z puszki,
    1,5 szklanki mleka,
    1/3 szklanki cukru z wanilią,
    65 g masła,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2,5 łyżek mąki ziemniaczanej,
    2 jajka,

    300 ml śmietany kremówki,
    1/2 łyżki cukru pudru,
    gorzka czekolada,

    30 dag malin,
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    1/4 szklanki cukru

    Składniki na 8 pucharków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser w pucharkach z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozgniatamy i przekładamy do miski. Zalewamy je likierem czekoladowym. Dzielimy je na 3 części. Pierwszą część wkładamy do pucharków. Zalewamy rozgrzanym w garnuszku kajmakiem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • 2. Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. 0,5 szklanki mleka łączymy z jajami, mąką i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy zagotowane mleko z cukrem, gotujemy ok 1-2 minuty, energicznie mieszając. Gorący budyń wlewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do ostygnięcia..
  • 3. Przygotowujemy mus. Maliny rozgotowujemy z cukrem. Następnie 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w łyżce wody i zagotowujemy. Maliny przepuszczamy przez sitko. Frużelinę wlewamy do pucharków.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy do pucharków. Dekorujemy startą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Deser truskawkowy w pucharkach

To może cię zainteresować