Deser, który robiłam na rodzinną uroczystość. Goście byli zachwyceni połączeniem smaków. Pięknie się prezentuje i smakuje pysznie. Trudno mu się oprzeć.
Składniki:
400 g twardych herbatników,
250 ml likieru czekoladowego
400 g kajmaku z puszki,
1,5 szklanki mleka,
1/3 szklanki cukru z wanilią,
65 g masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2,5 łyżek mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
300 ml śmietany kremówki,
1/2 łyżki cukru pudru,
gorzka czekolada,
30 dag malin,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki cukru
Deser w pucharkach z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozgniatamy i przekładamy do miski. Zalewamy je likierem czekoladowym. Dzielimy je na 3 części. Pierwszą część wkładamy do pucharków. Zalewamy rozgrzanym w garnuszku kajmakiem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
2.Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. 0,5 szklanki mleka łączymy z jajami, mąką i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy zagotowane mleko z cukrem, gotujemy ok 1-2 minuty, energicznie mieszając. Gorący budyń wlewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do ostygnięcia..
3.Przygotowujemy mus. Maliny rozgotowujemy z cukrem. Następnie 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w łyżce wody i zagotowujemy. Maliny przepuszczamy przez sitko. Frużelinę wlewamy do pucharków.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy do pucharków. Dekorujemy startą czekoladą. Smacznego!
Komentarze