Ciasto BOUNTY

5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Czekoladowy biszkopt, słodka, budyniowa masa kokosowa i polewa z czekolady mlecznej… Przeeeepyszne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu.Ciasto zostało odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Smakuje podobnie, a może nawet i lepiej niż batonik :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Czekoladowy biszkopt:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:

    500 ml mleka
    3 łyżki mleczka kokosowego
    300 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g masła
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa mleczna
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu uzyskania puchu.
    Krok 2

    Dodajemy żółtka, miksujemy.
    Krok 3

    Wsypujemy powoli sypkie składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki.
    Krok 4

    Wylewamy do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) . Piec przez ok. 18 minut w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
    Krok 5

    Mleko oraz mleczko kokosowe zagotować z cukrem, masłem, a następnie dodać wiórki kokosowe oraz na końcu budyń. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut).
    Krok 6

    Gotową, gęstą masę pozostawić do wystudzenia. Na przestudzony biszkopt wylewamy masę kokosową, dekorujemy wierzch polewą czekoladową. Włożyć do lodówki najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować