Obiad studencki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczamy pierś z kurczaka. Kroimy ją wzdłuż, tak jak na kotlety. Każdą część lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Na środku kotleta kładziemy centymetrowy pasek serka topionego, zawijamy w rulonik. Robimy tak z każdym de volaillem.
2.Marynata i panierka
Mąkę mieszamy z wodą tak, aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki, dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Kolor marynaty powinien być lekko brązowawy.
De volaille wkładamy do ciasta-marynaty i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia.
Płatki kukurydziane miażdżymy tłuczkiem, aż nie będą wyczuwalne duże kawałki.
3.Smażenie de volailli
Rozgrzewamy olej na patelni, bierzemy de volailla z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony, aż płatki będą zarumienione na brązowo.
4.Ryż i warzywa.
W trakcie smażenia de volaili zagotowujemy wodę na ryż, solimy. Po zagotowaniu wkładamy woreczki z ryżem. Gotujemy 15 min na małym ogniu. Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa, które doprawiamy wedle uznania.
Porady
De volaille smakują też świetnie z sosem czosnkowym, frytkami i surówką.
Komentarze