Kluski z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w soli. Studzimy i mielimy dokładnie.1/4 częśc odładamy na bok i dodajemy właśnie tyle mąki ziemniaczanej.Dodajemy z powrotem zmielone ziemniaki i gnieciemy ciasto. Ciasto kroimy na male części,formujemy kulki,lekko spłąszczamy i robimy dziurkę(nie na wylot).
Gotujemy w wrzatku az do wypłynięcia.
Mięso i pół cebuli mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz i kasze manna.Wyrabiamy masę na pulpeciki. Zmoczonymi w wodzie rękoma wyrabiamy małe kuleczki ,obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.
Pieczarki dokłądnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w wodzie razem z pulpecikami i pokrojoną w kostke cebulą około 20minut. Dodajemy vegetę,pieprz ,śmietanę sparzoną wrzątkiem i mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie.Na koniec dodajemy listki bazyli.
Podajemy z surówką.
Komentarze