Obiad "na jutro na szybko"

4.98 (152 ocen)

Wieczorem musiałam przygotować obiad na następny dzień - tak, żeby jak najszybciej zagrzać i zjeść. Miałam mało czasu...

Składniki:

  • 35 - 40 dag makaronu o dowolnym kształcie
    40 dag kiełbasy
    25 dag cebuli
    10 dag sera żółtego
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    4 ząbki czosnku
    1-2 łyżki oleju
    sól
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.98 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Obiad "na jutro na szybko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka lub miski.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do kiełbasy, mieszamy.
  • 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki.
  • 4. Cebulę i czosnek przekładamy do makaronu z kiełbasą, wszystko mieszamy, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym.
  • 5. Do przestudzonego makaronu z dodatkami wrzucamy zieloną pietruszkę i ser starty na dużych oczkach tarki. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 6. Następnego dnia odgrzewamy potrawę porcjami w mikrofalówce (po ok. 3 minuty) lub całość zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach ok. 20 minut.

Porady

Wersja z odgrzewaniem dotyczy przypadku, kiedy szykujemy obiad na następny dzień. Można oczywiście wszystko zapiec zaraz po przygotowaniu. Wówczas wystarczy 10 - 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Notka redakcyjna

Mało czasu? Sprawdź inne przepisy na szybki obiad

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować