Obfite piersi w francuskim cieście

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czyli piersi nadziewane kruchą szynką serem i warzywami w cieście francuskim

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 porcje:
    1 op ciasta francuskiego
    3 filety drobiowe
    ½ papryki czerwonej
    3 malutkie ogóreczki kiszone
    16 plastrów sera żółtego ( u mnie z dziurami )
    8 plastrów suchej szynki wieprzowej
    Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Obfite piersi w francuskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijać najlepiej pod skosem :) 1.
    Piersi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki (to co odstaje od piersi) i odkładamy na bok. 3 filety nacinamy nożem tworząc kieszonkę, starajmy się robić jak najgłębszą lecz jak najbardziej po środku. Oprószamy je z każdej strony solą pieprzem i przyprawą nawet w kieszonce, tak samo polędwiczki z piersi.
  • prawie gotowe do włożenia 2. Do kieszonek wkładamy po dwa plastry szynki, trochę pokrojonego ogórka, przekładamy plasterkiem sera żółtego, na to papryki i zamykamy filet wykałaczkami. Na zawinięty dokładamy jeszcze z góry i od spodu plastry sera żółtego i zawijamy w ¼ ciasta francuskiego- jak na zdjęciu.
  • bardzo ważne! dobrze nakłuć :)) 3. Nakłuwamy ciasto z wierzchu nożem (gęsto) i na górę jeszcze po jednym plasterku sera. Polędwiczki lekko tłuczemy układamy na dwóch wszystkie składniki jak z piersią i przykrywamy trzecią polędwiczką – owijamy serem i do ciasta francuskiego.

Porady

Bardzo ważne jest by nakłuć odpowiednio ciasto z zawiniętą już piersią – inaczej będzie się „puszyć” a nie przylegać do de volleya.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować