Obertasy w sosie

0 (0 ocen)

Sos jest to kolejny nasz rodzinny sposób na wykorzystanie resztek z rosołu- nie wygląda najlepiej,ale za to smakuje pysznie a można go wykorzystać do wielu dań. Obertasy bo na odwrót- farsz sałatkowy a sos mięsny:)

Składniki:

  • Pierogi

    270 g mąki pszennej
    3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
    1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka
    szczypta soli.

    Farsz:
    1 mała lub 1/2 dużej marchewki
    150 g młodej kapusty białej
    1 mała pietruszka
    1/8 selera dużego lub 1/4 małego
    1 duży ogórek kiszony.
    4 łodygi zielonej cebulki
    2 łyżki przyprawy (będę ją nazywać domowa maggi) lub sól, pieprz
    1 łyżka oleju
    płaska łyżeczka suszonego czosnku
    2 łyżki bułki tartej

    Sos:

    2 szklanki rosołu
    1 ugotowany udziec z kurczaka
    100g serek topiony (bez smakowy)
    2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
    1 łyżka masła
    1 łyżki mąki pszennej
    2-3 łyżki wody z ogórków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Sos mięsny

Obertasy w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos kremowy z kurczkiem 1. Farsz;
    Kapustę bardzo drobno szatkuję- szczególnie drobno kroję nerwy- będą inaczej twardawe.
    Marchewkę, pietruszkę, ogórka i seler ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
    Przekładam na patelnię podlewam olejem i dodaję przyprawę i duszę do miękkości warzyw,
    Po wystudzeniu dodaję bułkę tartą i doprawiam pieprzem i czosnkiem.
    Doprawiam dość mocno, tak żeby nie był mdły

    Pierogi- przygotowujemy ciasto
    Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i będzie odchodziło od ręki.
    Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.
    Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi
    Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 4-5 minut.


    Sos:
    Mięso dzielę na mniejsze kawałki.
    W wysokim naczyniu miksuję mięso, serek topiony, rosół tak długo, aż płyn będzie gładki.
    Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki, zalewam zimnym płynem, doprawiam wodą z ogórków i zagotowuję.
    Posypuję zieloną cebulką i polewam pierogi

Porady

jeżeli farsz mamy za mokry dodajmy do niego jeszcze bułki tartej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować