Oatmeal porridge (Brytyjska owsianka)

4.51 (190 ocen)

... czyli śniadaniowa owsianka prosto z Wielkiej Brytanii. Zakochałam się w niej pracując w UK i przywiozłam ze sobą recepturę. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu na zdrowe śniadanie, a także doskonale reguluje pracę jelit.

Składniki:

  • 60 g otrębów owsianych
    400ml mleka (lub wody)
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    miód
    świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki, jeżyny itp)
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Owsianka

Oatmeal porridge (brytyjska owsianka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka o grubym dnie i zalewamy mlekiem lub ewentualnie wodą jeśli ktoś nie lubi mleka. Dodać sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Przelać do miseczek i skropić miodem wg. Uznania lub posypać świeżymi owocami.

Porady

Owsiankę można dowolnie modyfikować wg. własnego gustu dodając ulubione dodatki czy przyprawy. Doskonale smakuje gotowana z cynamonem i serwowana z musem jabłkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować