• 1 godz. 40 min

Przepis znalazłam w gazetce i troszkę go urozmaiciłam. Piernik jest łatwy w przygotowaniu i pyszny w konsumpcji.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    120 g margaryny
    25 dag cukru
    Opakowanie cukru cynamonowego
    4 jajka
    Mały słoiczek dżemu wiśniowego
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    Rodzynki
    Skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia.
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 2. Dodać żółtka, cukier, cukier cynamonowy i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • 3. Składniki suche ( mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika) przesiewamy i mieszamy.
  • 4. Do masy białkowej dodajemy mleko i wszystkie składniki suche i miksujemy. Następnie dokładamy dżem, ostudzoną margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Na koniec orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy łychą do połączenia składników.
  • 5. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy przygotowaną masę i pieczemy w piekarniku w tem. 180 st. około 70 minut.
  • 6. Upieczony piernik, polałam gotową polewą czekoladową z orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować