1.Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2.Dodać żółtka, cukier, cukier cynamonowy i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści.
3.Składniki suche ( mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika) przesiewamy i mieszamy.
4.Do masy białkowej dodajemy mleko i wszystkie składniki suche i miksujemy. Następnie dokładamy dżem, ostudzoną margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy łychą do połączenia składników.
5.Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy przygotowaną masę i pieczemy w piekarniku w tem. 180 st. około 70 minut.
6.Upieczony piernik, polałam gotową polewą czekoladową z orzechami
Komentarze