Nutka fantazji

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deserki są bardzo smaczne i miłe w przygotowaniu. Czas przygotowania jest naprawdę krótki. Świetnie nadają się gdy mamy gości i chcemy dać im coś na słodko. Z pojedynczych opakowań kupionych na przygotowanie deserków uzyskujemy 10 pucharków.

  • 20 min

Składniki:

  • 1. Zagęszczone mleko w tubce np. smak kakaowy lub karmelowy
    2. Biszkopty
    3. Krem czekoladowy np. Gellwe do tortów
    4. Mleko 3,2% (300ml)
    5. Śmietana 36%
    6. Likier np. o smaku advocaat
    7. Migdały lub orzechy
    8. Owoce np. ananas, maliny, truskawki

Nutka fantazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na samym dole pucharków wyciskamy niewielką ilość zagęszczonego mleka w tubce.
    2. Nasączamy biszkopty likierem i układamy jednego na sam spód by przykryć zagęszczone mleko. Odrobinę likieru można polać jeszcze na biszkopta.
    3. Ubijamy śmietanę na sztywno i wsypujemy do niej pokrojone owoce.
    4. Do kremu w proszku dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania puszystej masy.
    5. Siekamy migdały lub orzechy i wsypujemy do kremu.
    6. Na ułożonym w pucharku wcześniej biszkopcie układamy bitą śmietanę.
    7. Na bitej śmietanie kładziemy warstwę nasączonych biszkoptów. Też możemy odrobinę polać likierem.
    8. Na warstwie z biszkoptów układamy czekoladowy krem.
    9. Na górze możemy dekorować jak chcemy np. posypać wiórkami lub tartą czekoladą bądź przystroić owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy