Nutella śliwkowa

0 (0 ocen)

Używam jej do naleśników , gofrów a także jako dodatek na kanapkę.

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
    1/2 kg cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag kakao
    łyżeczka cynamonu
    4 goździki

Nutella śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, drylujemy przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Owoce wkładamy do garnka i mieszając, smażymy około 1,5 godziny na małym ogniu.Pod koniec smażenia do powideł dodajemy cukier, kakao, cynamon, goździki i cukier waniliowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 20 minut. Gorące powidła wkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy