Nuggetsy z jaśminowo – szafranowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do drugiego dania nie zawsze muszą być ziemniaki, dobrze doprawiony ryż idealnie pasuje do mięsa i surówki – jest pysznie! : )

  • 40 min

Składniki:

  • Ryż jaśminowo - szafranowy
    100 gram ryż jaśminowy
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    1-2 łyżki koperku
    szafran
    sól morska
    pieprz czarny


    Nuggetsy:
    0,5 piersi z kurczaka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    mleko (wedle potrzeby)
    sól morska
    pieprz ziołowy
    inne przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nuggetsy z jaśminowo – szafranowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z szafranem 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodajemy gorący, odcedzony ryż oraz dużą szczyptę szafranu. Całość przesmażałam jeszcze 3 minuty, pod koniec dodałam posiekany koperek i wymieszałam.
  • pierś w cieście naleśnikowym 2. Pierś z kurczaka kroiłam w poprzek po skosie, potem delikatnie je rozbiłam i doprawiłam pieprzem ziołowym i solą morską.Do miski wbiłam jajko, wsypałam mąkę, dodałam kurkume, bazylię, pieprz i sól, stopniowo dolewałam mleka - tyle by ciasto było dość gęste. Kawałki mięsa maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Nuggetsy podajemy z gorącym ryżem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować