Nuggetsy kukurydziane z dipem 1000 wysp

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis powstał, alby przełamać rutynę zwykłego przygotowywania piersi z kurczaka. Danie robi "furorę" na każdej imprezie, w mgnieniu oka nuggetsy znikają z talerza. Znajomi i rodzina uwielbiają ten smak. Świetna przekąska zwrówno na ciepło jak i na zimno, z sosem!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    płatki kukurydziane
    jogurt naturalny typu greckiego
    2 łyżki miodu
    2-3 łyżki ostrej musztardy
    oliwa z oliwek/ olej
    SOS 1000 WYSP:
    3 łyżki keczupu
    2 łyzki musztardy
    2 łyżki kwaśnej śmietany/ opcjonalnie majonez
    szczypta soli i pieprzu
    mniej niż pół łyżeczki ostrej papryki
    łyżka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nuggetsy

Nuggetsy kukurydziane z dipem 1000 wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy marynatę mieszając w misce razem jogurt naturalny, z miodem i musztardą. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze,podłużne paseczki, bądź kwadraciki (nuggetsy). Wrzucamy je do miski z marynatą i mieszamy, alby dokładnie rozprowadzić.
  • 2. 2. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy, i obtaczamy w nich kolejno kawałki kurczaka. Tak przygotowane nuggetsy układamy na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia. Każdy kawałeczek skrapaimy delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min, w 190-200 stopniach.
  • 3.
    3. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować