Nugatowa rozkosz

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Rozpływa się w ustach.Przepyszny.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszeku do pieczenia,
    5 jajek
    1.5 łyżka octu,
    3 łyżki kakao,
    1/2 litra śmietana 30 %,
    1 opakowanie galaretki agrestowej,
    2 opakowania budyniu nugatowego dr.qetkera,
    1.5 szklanka mleka,
    15 dag margaryny,
    1.5 łyżeczki cukru pudru,
    2 łyżki wody gazowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Nugatowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.Żółtka ubić z octem.Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wodę gazowaną.Mieszać do połączenia się składników.Wsypać kakao.Mieszać.
    Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie.
    Przełożyć na blachę 26x22cm, i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. piec ok. 30 min.Wystudzić, przekroić na dwie części.
    W międzyczasie zagotować mleko.Wsypać budynie i mieszać.Odstawić i wystudzić.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    Margarynę ubić na puszek, dodając po łyżce zimnego budyniu.Masą posmarować 1 blat, i nakryć drugim
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.Dodać lekko stężałą galaretkę, cukier puder,wymieszać.Przełożyć na ciasto.Udekorować, np. wiórkami.

Porady

Można użyć np. galaretki cytrynowej, też jest kwaskowa, tak jak agrestowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować