Nugatowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.Żółtka ubić z octem.Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wodę gazowaną.Mieszać do połączenia się składników.Wsypać kakao.Mieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie.
Przełożyć na blachę 26x22cm, i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. piec ok. 30 min.Wystudzić, przekroić na dwie części.
W międzyczasie zagotować mleko.Wsypać budynie i mieszać.Odstawić i wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Margarynę ubić na puszek, dodając po łyżce zimnego budyniu.Masą posmarować 1 blat, i nakryć drugim
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.Dodać lekko stężałą galaretkę, cukier puder,wymieszać.Przełożyć na ciasto.Udekorować, np. wiórkami.
Porady
Można użyć np. galaretki cytrynowej, też jest kwaskowa, tak jak agrestowa.
Komentarze